top of page

Ο μηχανισμός

Άμεσα, γρήγορα και δημοκρατικά, θα μπορούμε να Συντονιστούμε, να Δράσουμε, να Αντισταθούμε
Κατάθεση πρότασης

 

Κάθε εγγεγραμμένο μέλος θα μπορεί να καταθέτει μία σκέψη, μία πρόταση δράσης, μία είδηση που πιστεύει ότι όλοι πρέπει να μάθουμε.

Πόσες προτάσεις και λύσεις εκεί έξω υπάρχουν που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο μας, αν και μόνο αν τις μαθαίναμε και συμφωνούσαμε όλοι να τις υλοποιήσουμε; Τώρα κάθε πρόταση θα έχει την ίδια ευκαιρία να ακουστεί σε όλους και να δούμε αν και πόσοι την αποδεχόμαστε. Αν αρέσει σε όλους μας και το γνωρίζουμε αυτό και γνωρίζουμε επίσης ότι όλοι έχουμε συμφωνήσει να την υλοποιήσουμε ή να την αποδεχτούμε δεν βρίσκω κανέναν λόγο να μην το κάνουμε.

 

Για παράδειγμα αν αποφασίσουμε όλοι να δημιουργήσουμε ένα ηλεκτρονικό νόμισμα όπου με αυτό να συναλλάσουμε τις υπηρεσίες μας γιατί να μην το κάνουμε πράξη; 

Ερωτήσεις - Απαντήσεις
Διάδοση πληροφορίας

 

Είναι αδύνατο κάθε πρόταση να διαβάζεται από κάθε μέλος! Για τον λόγο αυτό αρχικά ο μηχανισμός θα στέλνει μέσο mail την κάθε πρόταση σε ένα μικρό δείγμα μελών.

 

Αρχικά σε 200-300 άτομα. Η αρχική επιλογή θα εξαρτάται από την θεματολογία της πρότασης και με γνώμονα το δείγμα κάθε φορά να είναι όσο τον δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικό από το σύνολο της κοινωνίας μας! Αυτό θα λειτουργεί σαν ένα αρχικό φίλτρο με σκοπό να ασχολούμαστε μόνο με πραγματικές προτάσεις.

 

Αν από το αρχικό δείγμα προκύψει έστω και ένα μικρό θετικό αποτέλεσμα, τότε ο μηχανισμός θα αναπαράγει την πρόταση σε περισσότερα μέλη και με γεωμετρική πρόοδο, όσο περισσότεροι συμφωνούν τόσο περισσότερο η πρόταση θα αναπαράγεται.

 

1000 μέλη > 10.000 μέλη > 100.000 μέλη > 1.000.000 μέλη.

 

Για κάθε στάδιο απαιτείται όλο και μεγαλύτερη αποδοχή για να περάσει η πρόταση στο επόμενο!

Ενημέρωση - Δράση

 

Σε ελάχιστο χρόνο, οι σωστές προτάσεις, οι οποίες έχουν και την αποδοχή του κόσμου, θα γίνονται γνωστές σε όλους μας. Θα μπορούμε να ξέρουμε άμεσα σε τι συμφωνούμε όλοι, τι πρέπει να κάνουμε και πότε!

 

Τώρα θα ξέρουμε για παράδειγμα πόσοι συμφωνούν να μην πληρώσουν διόδια ή τα τέλη κυκλοφορίας και είναι διατεθειμένοι να το κάνουν!

Κάθε φορά που μία πρόταση θα είναι αποδεκτή από την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, ο μηχανισμός θα ενημερώνει τα μέλη για το αποτέλεσμα!

 

Για παράδειγμα, θα μας έρχεται ένα mail που θα μας ενημερώνει ότι για την Χ πρόταση συμφωνήσαμε τόσοι Έλληνες και θα μπορούμε άμεσα να περάσουμε ενωμένοι και συντονισμένοι στην δράση που περιλαμβάνει η πρόταση αυτή!

Ανήκει σε κάποια πολιτική γραμμή – ιδεολογία;

 

Η ΓΡΟΘΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ δεν έχει χρώμα, κόμμα και αρχηγό. Δεν είναι αριστερή ή δεξιά. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί κάθε Έλληνας να χρησιμοποιήσει και να προωθήσει μία ιδέα, μία πρόταση που σκοπό έχει να βελτιώσει την σημερινή κατάσταση. Μπορεί να είναι ένας επιστήμονας, ένας τεχνοκράτης, εκπαιδευτικός ή απλός πολίτης.

 

 

Ποια είναι η διαδικασία εγγραφής και συμμετοχής;

 

Η εγγραφή θα είναι ΔΩΡΕΑΝ. Η διαδικασία θα είναι απλή και δεν θα διαφέρει ιδιαίτερα από τις γνωστές διαδικασίες όπως το Facebook κλπ.  

 

Ποιοι κάνουν προτάσεις;

 

Με την εγγραφή, κάθε μέλος θα έχει άμεσα το δικαίωμα να καταθέσει την δική του πρόταση ΑΝΩΝΥΜΑ ή ΕΠΩΝΥΜΑ

 

 

Γιατί δεν ενημερώνονται όλα τα μέλη για κάθε πρόταση;

 

Θα ήταν αδύνατον να γίνει κάτι τέτοιο και εδώ είναι η λύση που δίνει ο μηχανισμός Γροθιά Ελλήνων! Επιπλέον θα ήταν άσκοπο και κουραστικό για τα μέλη. Αυτό συμβαίνει παντού γύρω μας και γι αυτό και χάνονται πολύτιμες πληροφορίες, προτάσεις αλλά και ειδήσεις! Τα μέλη δεν θα βομβαρδίζονται καθημερινά με προτάσεις αλλά μόνο με εκείνες που υπάρχουν πολλοί που συμφωνούν. Εμείς οι ίδιοι θα φιλτράρουμε τι θέλουμε να προχωρήσει και τι όχι. Αυτό θα γίνεται τυχαία με έναν τρόπο ώστε ομοιόμορφα να διαβάζουμε όλοι από λίγο! Θα μαθαίνουμε όμως όλοι αυτό στο οποίο συμφωνούμε! 

 

Τι παραπάνω θα κάνει η γροθιά των Ελλήνων από άλλες γνωστές πλατφόρμες;

 

Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που αυτός ο μηχανισμός έχει την δύναμη να αλλάξει τον τρόπο που σκεπτόμαστε και δρούμε. Το βασικότερο είναι πως κάθε πρόταση που θα φτάνει σε εμάς και θα ζητά την άποψή μας και την συμμετοχή μας δεν θα συνοδεύεται από τον αριθμό των μελών που την έχουν δει και την έχουν υποστηρίξει μέχρι στιγμής! Άρα κάθε φορά θα βλέπουμε μία πρόταση και θα πρέπει να αποφασίσουμε εμείς αν συμφωνούμε ή όχι και δεν θα επηρεαζόμαστε από το πόσοι την υποστηρίζουν. Δεν θα παρουσιάζεται το φαινόμενο της ψυχολογίας της μάζας. Το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό είναι πως θα γνωρίζουμε πόσοι τελικά συμφώνησαν και είναι διατεθειμένοι να δράσουν και μάλιστα συμφώνησαν κάτω από την ίδια διαδικασία μη γνωρίζοντας πόσοι συμφωνούν!!! Σήμερα το ζητούμενο είναι η δράση. Οι συζητήσεις και οι θεωρίες είναι πολλές και πρέπει κάποια στιγμή να ενωθούμε σαν λαός και να δράσουμε, να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε. Είναι απαραίτητο αυτό για προτάσεις δράσεων όπως μαζικές κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις,απεργίες, αποχές. Για πρώτη φορά θα γνωρίζουμε πόσοι θα συμφωνούμε να κάνουμε αυτό ή εκείνο.

 

 

Πως γνωρίζουμε ότι αυτοί που συμφώνησαν θα δράσουν;

 

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά αυτή την ερώτηση αλλά κανείς δεν έχει δει ποτέ προηγουμένως μια παρόμοια προσπάθεια και δεν έχει δει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα αν έρθει σε όλους μας ένα e-mail ή ένα sms στο κινητό μας κάποια στιγμή που θα μας περιγράφει μία συγκεκριμένη πρόταση για δράση στην οποία είναι σύμφωνοι 2 εκ Έλληνες δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι αυτή η κίνηση από μόνη της δεν θα προκαλέσει σεισμό! Ποιος δεν θα συμμετέχει αφού όποιον και να ρωτήσεις είναι έτοιμος να βγει στους δρόμους αλλά νιώθει πως κανείς δεν θα ακολουθήσει; Τώρα όμως θα ξέρει.

 

 

Πως θα είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα είναι πραγματικό και όχι κατευθυνόμενο;

 

Αυτό είναι μία πολύ καλή ερώτηση που μας είχε προκαλέσει πονοκέφαλο! Μία απλή και άμεση λύση (υπάρχουν άλλες 2) είναι η δημιουργία σελίδας στο facebook με τίτλο την πρόταση κοινής αποδοχής κάθε φορά και μαζί με το mail όπου θα ενημερώνει για το αποτέλεσμα θα περιλαμβάνει και τον σύνδεσμο της σελίδας στο facebook όπου θα καλούνται όσοι συμφώνησαν να κάνουν άμεσα like. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μέσα σε λίγη ώρα να συγκεντρωθούν τόσα like όσοι και οι ψήφοι πράγμα που θα αποδεικνύει το αδιάβλητο του αποτελέσματος! Ένα δεύτερο στοιχείο είναι τα στατιστικά επισκεψιμότητας κάθε σελίδας! Κάθε πρόταση θα έχει και υπο-σελίδες για ΝΑΙ και ΟΧΙ. Για παράδειγμα: www.groel.gr/diodia3245/naiwww.groel.gr/diodia3245/oxi και από το google θα φαίνεται επίσημα πόσοι μοναδικοί χρήστες επισκέφτηκαν την μία ή την άλλη σελίδα. Ο σύνδεσμος θα περιέχεται στο mail όπου θα αποστέλλεται η εκάστοτε πρόταση και ο χρήστης θα πατά στον ανάλογο σύνδεσμο για ΝΑΙ και ΟΧΙ αντίστοιχα.  

 

 

Ποιες επιλογές θα έχουν τα μέλη κατά την διαδικασία ψηφοφορίας;

 

Είναι λογικό κάποια μέλη να συμφωνούν αλλά εκ των πραγμάτων να μην μπορούν να δράσουν για λόγους υγείας, τόπου διαμονής κλπ. Για τον λόγο αυτό οι επιλογές θα είναι οι εξής:

  • ΝΑΙ συμφωνώ και θα συμμετάσχω όποιο και είναι το αποτέλεσμα

  • ΝΑΙ συμφωνώ αλλά δεν θα μπορώ να συμμετάσχω (Στην περίπτωση που η πρόταση αφορά δράση)

  • ΝΑΙ συμφωνώ αλλά θα συμμετάσχω μόνο αν υπάρχει συμμετοχή πάνω από 85%

  • Είμαι ουδέτερος αλλά θα συμμετάσχω αν υπάρξει συμμετοχή πάνω από 85%

  • ΟΧΙ δεν συμφωνώ αλλά θα συμμετάσχω αν υπάρξει αποδοχή πάνω από 75%

  • ΟΧΙ δεν συμφωνώ και ΔΕΝ θα συμμετάσχω

 

Τι θα γίνει αν ΔΕΝ υπάρξουν προτάσεις με μεγάλη αποδοχή;

 

Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο είναι διατυπωμένη έτσι η επιλογή 1. στην προηγούμενη ερώτηση. Αν δεν υπάρξουν προτάσεις κοινής αποδοχής (85%) τότε το σύστημα θα προωθεί προτάσεις προς ψήφιση που έχουν την μεγαλύτερη αποδοχή και σταμάτησαν στο επίπεδο ενημέρωσης 10.000 μελών ή 100.000. Το πρόγραμμα θα προωθεί τις προτάσεις εκείνες που θα έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες βάση ψηφοφορίας να φτάσουν στον τελικό στόχο. Σκοπός μας είναι να δράσουμε άμεσα, συντονισμένα.  Και δημοκρατικά.

 

 

Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με τις ομάδες στο facebook;

 

Το facebook δεν είναι σχεδιασμένο για κάτι τέτοιο ενώ αντιθέτως πολλές από τις δυνατότητες που υπήρχαν στο παρελθόν αφαιρέθηκαν. Το γιατί το αφήνω σε εσάς…Μέσα από το facebook ακόμα και η καλύτερη πρόταση θα λογοκριθεί και ο κάθε συστημικός θα προσπαθήσει να την αποτρέψει. Αυτή τη στιγμή έχουν διεισδύσει σε όλες τις μεγάλες ομάδες άνθρωποι του συστήματος (όπως γίνεται και στις διαδηλώσεις άλλωστε) με σκοπό να απογοητεύσουν και να σαμποτάρουν κάθε προσπάθεια. Ο μηχανισμός γροθιά των Ελλήνων δεν δίνει περιθώρια σε τέτοιες δράσεις. Δεν θα γνωρίζει το σύστημα ποιες προτάσεις έχουν βρει κοινή αποδοχή και ποιες θα καταλήξουν σε δράση αφού αυτό θα γίνεται απρόοπτα και η δράση ακαριαία με αποτέλεσμα να μην μπορεί το σύστημα να αντιδράσει. Δυστυχώς το facebook είναι ελεγχόμενο…

 

Ερωτήσεις που μας έκαναν...

 

1) Έστω ότι συμφωνήσαμε όλοι σε κάτι και καταθέσαμε την πρότασή μας στην κυβέρνηση όπως έγινε στο παρελθόν με το δημοψήφισμα του Χριστόδουλου το οποίο απορρίφθηκε ποιο θα είναι  το αποτέλεσμα;

 

Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο μηχανισμός βασίζεται στην δράση και τον συντονισμό καθώς και στην ταχύτητα. Ένας Χριστόδουλος δεν μπορούσε να κάτι πέραν από ένα δημοψήφισμα και κάθε άλλος πνευματικός ηγέτης. Μια πρόταση όμως μπορεί να περιλαμβάνει και δράση! Για παράδειγμα... Έστω ότι αποφασίσουμε όλοι οι Έλληνες να αλλάξουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα και κάποια βιβλία διότι μία ομάδα εκπαιδευτικών ανέβασε μια πολύ ωραία και τεκμηριωμένη πρόταση όπου θα βελτιώσει την κρίση και την εκπαίδευση των νέων! Τέτοιες προτάσεις φτάνουν κάθε μέρα στη Βουλή των "Ελλήνων". Κάποιο μέλος λοιπόν αποφασίζει να ανεβάσει την Χ πρόταση συνοδευόμενη από δράση όπως...  Αν δεν αποφασίσετε να υιοθετήσετε άμεσα την πρόταση στην οποία συμφωνήσαμε όλοι τότε από 1/3/.... Δεν θα ξαναπάει κανείς σχολείο τα παιδιά του διότι πιστεύουμε ότι το υπάρχων σύστημα δεν μας προσφέρει τίποτα!  Αν σε αυτό συμφωνήσουμε ΟΛΟΙ τότε τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κάθε Υπουργός.... Απολύτως τίποτα! Απλά θα σταθεί προσοχή. Με λίγα λόγια πρέπει να καταλάβουμε την δύναμή μας και πως να την χρησιμοποιήσουμε ... 

 

2) Η άμεση Δημοκρατία δεν αρέσει σε όλους διότι κάποιοι πιστεύουν ότι δεν γίνεται να αποφασίζουν όλοι για κάθε τι, (άλλοι δεν θέλουν, άλλοι δεν μπορούν και άλλοι δεν πρέπει). Ποια η διαφορά της άμεσης Δημοκρατίας με τον μηχανισμό Γροθιά Ελλήνων;

 

Φανταστείτε ένα ψάρι μέσα σε ένα ενυδρείο όπου το βιντεοσκοπούμε από τις δύο εφαπτόμενες μεριές του με  δύο διαφορετικές κάμερες και το βλέπουμε σε δύο διαφορετικές τηλεοράσεις! Θα νόμιζες ότι είναι δύο διαφορετικά ψάρια αλλά κινούνται ταυτόχρονα και αντιδρούν το ίδιο! Η άμεση δημοκρατία είναι η μία κάμερα ενώ η γροθιά των Ελλήνων είναι μία άλλη οπτική. Στην μεν άμεση Δημοκρατία αν κάποιος έλεγε προτείνω να μοιράσουμε από την αρχή όλα σπίτια και τα χωράφια και το 51% έλεγε ναι ενώ το 49% όχι, το δημοκρατικό θα ήταν να κάνουμε αυτό που λένε οι πολλοί αλλά αυτό θα προκαλούσε εμφύλιο και με το δίκιο τους το 49% διότι είναι σχεδόν οι μισοί που λένε όχι. Τέτοιες καταστάσεις διχάζουν ενώ είναι απόλυτα δημοκρατικές! Στην γροθιά των Ελλήνων τα πράγματα είναι διαφορετικά.... Δεν αποφασίζουμε για κάθε πρόταση αν την εκτελέσουμε ή όχι αλλά ψάχνουμε τις προτάσεις κοινής αποδοχής μέσα από χιλιάδες που θα κατατεθούν! Είναι το ίδιο δημοκρατικό.... είναι το ίδιο ψάρι μέσα στο ενυδρείο αλλά το βλέπουμε από άλλη οπτική γωνία! Η γροθιά των Ελλήνων θα εντοπίσει τα κοινά μας σημεία και θα μας συσπειρώσει γύρω από αυτά και θέλω να πιστεύω ότι έχουμε πάρα πολλά. Ξεκινάμε με δεδομένο ότι όλοι θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι και ευτυχισμένοι! 

 

3) Πως θα είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα είναι πραγματικό και όχι κατευθυνόμενο;


Αυτό είναι μία πολύ καλή ερώτηση που μας είχε προκαλέσει πονοκέφαλο! Μία απλή και άμεση λύση (υπάρχουν άλλες 2) είναι η δημιουργία σελίδας στο facebook με τίτλο την πρόταση κοινής αποδοχής κάθε φορά και μαζί με το mail όπου θα ενημερώνει για το αποτέλεσμα θα περιλαμβάνει και τον σύνδεσμο της σελίδας στο facebook όπου θα καλούνται όσοι συμφώνησαν να κάνουν άμεσα like. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μέσα σε λίγη ώρα να συγκεντρωθούν τόσα like όσοι και οι ψήφοι πράγμα που θα αποδεικνύει το αδιάβλητο του αποτελέσματος! Ένα δεύτερο στοιχείο είναι τα στατιστικά επισκεψιμότητας κάθε σελίδας! Κάθε πρόταση θα έχει και υπο-σελίδες για ΝΑΙ και ΟΧΙ. Για παράδειγμα: www.groel.gr/diodia3245/nai - www.groel.gr/diodia3245/oxi και από το google θα φαίνεται επίσημα πόσοι μοναδικοί χρήστες επισκέφτηκαν την μία ή την άλλη σελίδα. Ο σύνδεσμος θα περιέχεται στο mail όπου θα αποστέλλεται η εκάστοτε πρόταση και ο χρήστης θα πατά στον ανάλογο σύνδεσμο για ΝΑΙ και ΟΧΙ αντίστοιχα.

 

Κάνε μας την δική σου ερώτηση εδώ 

bottom of page